Automatikus fázisjavító berendezések tervezése, kiépítése, felügyelete.

Fázisjavító berendezések eseti és átalánydíjas karbantartását, kedvező díjak mellett, országos szinten látjuk el.

Kérjen ingyenes műszaki felmérést!

(Tartalmazza a jelenleg üzemelő berendezések műszaki állapotának helyszíni felmérését és tájékoztatást a tapasztaltakról.)

A villamos gépekben minél több a mozgó alkatrész annál nagyobb a meghibásodás valószínűsége is. Amennyiben egy gyárban, gyáregységben, üzemben a meddő energia kompenzálására fázisjavító berendezést alkalmaznak, az alábbi meghibásodások fordulhatnak elő. A fázisjavító berendezések megtérülési ideje optimális esetben 1-1,5 év között alakul. Ez idő alatt jelentős költség megtakarítás érhető el. A berendezések főbb alkotóelemei automatika, mágnes kapcsoló, kondenzátor, biztosító szerelvények, fojtó-tekercsek, vezetékek, melyek meghibásodása esetén a várt haszon elmarad. Általános karbantartással megelőzhetőek a meghibásodások és a berendezés élettartama is jelentős mértékben megnövekedik.

A leggyakoribb hibák

A mágnes kapcsolók

A fázisjavító berendezésekben üzemelő mágnes kapcsolók főáramköri érintkezői igen nagy igénybevételnek vannak kitéve. Meghibásodásuk felárakat eredményezhet. A fázisjavító berendezésekben leggyakrabban mágnes kapcsolókat alkalmaznak a kondenzátorok hálózatra kapcsolására. Ezek a jobb esetben két áramkörös kontaktorok, igen nagy igénybevételnek vannak kitéve minden kapcsolásnál. Egy meghibásodott mágnes kapcsoló (összeragadt érintkező pár esetén) kapacitív felárat eredményezhet, ami adott esetben 10.000-50.000 Ft is lehet!

A visszamaradt töltés

A fázisjavító berendezésekben igen nagy teljesítményű kondenzátor telepek üzemelnek. A bennük visszamaradt töltés kisütésére, teljesítmény ellenállásokat alkalmaznak. A fázisjavító kondenzátorok egyik apróbb, de fontos tartozéka a kisütő ellenállás. Szerepe, hogy a kondenzátorban visszamaradt töltést kisüsse a következő visszakapcsolás idejére. Meghibásodása azt eredményezi, hogy a kontaktor a már feltöltött kondenzátorra kapcsol rá, ez pedig a kontaktor érintkezőinek károsodásához vezet.

Kondenzátorok

A fázisjavító kondenzátor telepek manapság igen kisméretűek lettek. Felépítésüket tekintve lehetnek száraz, illetve növényi olaj impregnátummal gyártottak is. A kereskedelmi forgalomban kapható kondenzátortelepek élettartama 100-130.000 üzemóra, ami függ a hálózat minőségétől és egyéb hálózati paramétertől. A rosszul megtervezett fázisjavító berendezésekben üzemelő kondenzátoregység idő előtt tönkremegy. Egy meghibásodott vagy gyengült kapacitással rendelkező kondenzátortelep, nem nyújtja a maximális teljesítményt ezért az áramszámlán induktív felár jelentkezhet.

A szellőzés

A nagyobb teljesítményű fázisjavító berendezések, mint minden más erősáramú berendezés hőt termel, melyet megfelelő módon kezelni kell. A berendezésben üzemelő kondenzátorok, mágnes kapcsolók, biztosító szerelvények, fojtótekercsek által keltett hő elvezetése nagyon fontos! A szellőztető ventillátor meghibásodása a hő védelmek működését eredményezheti, ami a berendezés kikapcsolásával, rosszabb esetben a beépített készülékek meghibásodásával is járhat.

Az automatika

Az automatika más néven teljesítménytényező szabályozó egység a fázisjavító berendezés lelkét képezi. Megfelelő működése során több százezer forintot takarít meg. Az automatika a legérzékenyebb alkatrésze az egységnek, ami arról gondoskodik, hogy Önnek ne kelljen felárakat fizetnie. Meghibásodása azt eredményezi, hogy a keletkező meddő energia nem kerül kompenzálásra. Az így jelentkező felárakat az áramszolgáltató kiszámlázza. A modern kornak köszönhetően a jelenleg forgalomban lévő teljesítménytényező szabályozó egységek már táblaműszerként is alkalmazhatóak.

Szakszerűtlen beavatkozás

Az automatika helytelen felprogramozása, beállítása számos hibát okoz, ami legtöbbször csak az áramszámlán jelentkezik elosztói meddő energia díjként. Az áramváltó elhelyezése is sok probléma okozója. Főként, amikor már az üzem termelése elindult és csak ez után kerül bejelentésre, hogy valamilyen hiba folytán az automatika kijelzője rossz értéket mutat és a kompenzáció nem megfelelő

30%-kal jobb energiahatékonyságot és közüzemi számláinak csökkentését velünk elérheti!

Jobb minőségű hálózat = nagyobb termelékenység 

A teljesítménytényező-korrekció segít csökkenteni a működési és beruházási költségeket,

ezenkívül a beruházás gyors megtérülését biztosítja:

a, Csökkentse beruházási költségeit akár 30%-kal. Optimalizálja a villamos hálózat kapacitását, kerülje el a túlméretezést és korlátozza a fölösleges kapacitást.

b, Csökkentse a meddő energia számlázási kötbéreket és a működési költségeket akár 10%-kal.

c,Növelje a teljesítménytényezőt az üzemi számlák költségeinek csökkentése, a transzformátorok és vezetékek veszteségeinek csökkentése érdekében.

d, Csökkentse az energiaveszteségeket akár 30%-kal. Optimalizálja a teljesítményfelvételt, csökkentse a teljes folyamat energia felvételét és a CO2 kibocsátást.

f, Növelje hálózata és berendezései teljesítményének minőségét az üzleti teljesítmény javítása, a nem tervezett üzemszünetek csökkentése, valamint az elektromos berendezések megbízhatóságának és élettartamának a javítása érdekében, miközben csökkenti a harmonikusak által a villamos hálózatában okozott túlterheléseket és lehetséges károkat.