Az Ön vállalkozása is a kötelezve van almérősítésre?

A 2020. január 24-én hatályba lépett 1/2020. (I.16) MEKH rendelet előírja és szabályozza az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek villamosenergia-fogyasztását pontosan nyomon követő almérők telepítési szabályait, valamint a mérés minimális követelményeit.                          A gazdálkodó szervezet villamosenergia-felhasználásának figyelemmel kísérése érdekében köteles almérőt felszerelni az alábbi villamosenergia-felhasználási pontokon:

Az almérő telepítési rendelet több pontján változott!  

Magyar Közlöny 2020 évi 154. számában (2020.06.29.) jelent meg a januári MEKH rendelet módosítása.

Kedvező változás lehet:

  1. Amennyiben az almérők informatikai rendszerhez kapcsolódnak, elfogadott az informatikai rendszerben történő tárolás is. Ellenkező esetben továbbra is az almérőknek kell 15 perces adatokat tárolni, majd azokat kiolvasni és feldolgozni. Mivel a hagyományos mérők sokkal olcsóbbak, így még informatikai rendszerrel kiegészítve is kisebb költséggel és sokkal kevesebb élőmunkával valósítható meg a teljes megfelelés, mint memóriás mérőkkel, majd azok kézi ki-olvasásával. Egy megfelelő informatikai rendszerrel ez a kiadás termelő beruházássá válik. Hogyan?
  2. Nem kell méréssel ellátni a 200 kW feletti névleges fogyasztással rendelkező gépcsoportokat ez év december 31-ig. Fontos viszont, hogy 2021. december 31-től már mérni kell a 100 kW feletti gépcsoportokat. Ez utóbbi feltétel tehát nem változott.
  3. Amennyiben a 100 kW feletti névleges terhelés csak az elszámolási mérőnél lép fel, úgy az elszámolási mérő is megfelelő, ha az ebből származó adatokat 15 perces felbontással eltárolják. Ez lehet a szolgáltatótól származó adat vagy kiépített távleolvasás egyaránt.
  4. A módosítás tisztázta, hogy minimum B pontossági osztályú mérők lehetnek almérők.

Ami nem változott:

  1. Az egyedi gépek mérési határa (100kW), a hűtő és fűtő berendezések mérési határa (140kW) 2020.12.31-ig. Ezek az értékek feleződnek 2021.12.31. után.
  2. Csak azok a gépek és berendezések zárhatóak ki a mérésből, amelyek fogyasztása meghatározható a – mért vagy számítható – üzemidő és állandó fogyasztás szorzataként (tipikusan: világítás) vagy 2020.12.31. előtt évi 2.000 üzemóránál kevesebbet üzemeltek. Fontos, hogy 2021.12.31. után már csak az évi 1.000 üzemóránál kevesebbet üzemelő berendezéseket nem kell ellátni mérővel. A melegtartalék (tipikusan kompresszor) üzemmódban eltöltött idő is üzem időnek számít.
  3. TAO visszatérítéshez továbbra is szükséges almérő kiépítése, ha – bármekkora részben – villamos energia a megtakarítás alapja.

Készítettünk egy táblázatot, amelynek kitöltésével segítené az ajánlat elkészítését.

Táblázat letöltése

Kérjük töltse ki és küldje vissza a kellerenergia@gmail.com címre.